Ограничения за ръчен багаж

Всяка авиокомпания има свои политика за багажа, който можете да качите на борда. Преди пътуване се уверете, че ръчният Ви багаж не надвишава разрешените ограничения, за да избегнете закъснения или допълнителни такси на летището. Не забравяйте, че всеки допълнителен или надвишаващ позволените размери ръчен багаж трябва да бъде оставен за транспорт в багажното отделение на самолета и ще бъде таксуван.

 • Внимание! При повечето авиокомпании, разрешените размери на багажа включват техните издатини – дръжки, колела и др. Това е особено важно за ръчния багаж, който обикновено трябва да се побира под или над седалката, в пространство с определени размери. Повечето авиокомпании имат калъпи при контролните пунктове, където при съмнение поставят ръчния багаж за проверка на размерите.
 • Внимание! Допълнителната такса (глоба) за багаж с размери извън рамките на позволените може да бъде по-висока от таксата, приложима към момента на покупката на самолетния билет. Таксите зависят от политиката на превозвачите. Ако е възможно, изберете подходящия размер на багажа към момента на резервацията на билета.

По-долу ще Ви дадем информация за ограниченията на ръчния багаж за някои авиокомпании:

АвиокомпанияРазмериТегло
Ryanair40cm x 20cm x 25 cm10kg
Wizz40cm x 30cm x 20cm10kg
Bulgaria Air55x40x23 см10kg
Aegean56cm x 45cm x 25cm + Един допълнителен ръчен малък багаж като дамска чанта, фотоапарат и др.8kg
Turkish Airlines55cm x 40cm x 23cm + голям багаж (в багажното) до 20kg8kg
easyJet45cm x 36cm x 20cmбез ограничения
VOLOTEA40cm x 20cm x 25 cm10kg
Transavia55cm x 35cm x 25cm10kg
ItaAirways55cm x 35cm x 25cm + Един малък ръчен багаж8kg
Austrian55cm x 40cm x 23cm + 40cm x 30cm x 10cm8kg
Airserbia55cm x 40cm x 20cm + Един малък ръчен багаж8kg
Vueling40cm x 20cm x 25 cm10kg
KLM55cm x 35cm x 25cm + 40cm x 30cm x 15cm12kg
Eurowings55cm x 40cm x 23cm8kg
Airfrance55cm x 35cm x 25cm + 40cm x 30cm x 10cm12kg
Iberia56cm x 45cm x 25cm8kg
Norwegian55cm x 40cm x 23cm + 30cm х 38cm х 20cm10kg
 • Подготовка на багажа

Преди да започнете да прибирате нещата си в куфара, проверете:

1) Бордната си карта (електронен билет), където е посочено на какъв багаж имате право;

2) Дали багажът Ви отговаря на размера и теглото, съгласно политиката на авиокомпанията;

3) Какви предмети е забранено да носите със себе си.

Запомнете!

 • Преди да тръгнете, прочетете правилата на авиокомпанията, с която пътувате или проверете информацията на бордната си карта (билет). Всеки превозвач има различни разпоредби относно максималния брой багаж на пътник, теглото и размера на ръчния багаж и багажа, който трябва да бъде оставен за транспорт в багажното отделение.
 • Ръчният багаж е багажът, който носите със себе си на борда на самолета. В него нямате право да превозвате забранени предмети.
 • Винаги носете в ръчния си багаж предмети като бижута, електроника, пари, ключове, лекарства, документи или други ценности.
 • Уверете се, че багажът Ви няма да бъде повреден по време на транспортиране. Затворете всички дръжки, ципове и други обезопасителни средства за багажа. Можете да използвате и допълнително защитно фолио, което се предлага на някои летища!
 • Можете да увиете по-крехките предмети с меки кърпи или хартия, за да ги предпазите от нараняване или счупване.
 • Етикирайте багажа си като оставите името си и друга информация за контакт, както родния език, така и на английски. Ако добавите телефонния си номер не забравяйте да включите кода на държавата (напр. България 00359)
 • Премахнете всички етикети от предишни пътувания, за да избегнете объркване при транспортиране от персонала на летището.
 • Претеглете багажа си предварително и проверете какво трябва да бъде максимално допустимото тегло. Това ще избегне допълнителни такси на летището.

Важен съвет! Как можете да претеглите теглото на багаж си у дома?

1) Претеглете собственото си тегло;

2) Претеглете теглото си заедно с куфара;

3) Разликата между двете числа е теглото на багажа Ви.

 • Забранени материали и предмети

На летището се забранява да се внасят следните предмети в зоните с ограничен

достъп и на борда на въздухоплавателните средства:

 1. Пушки, огнестрелни оръжия и други устройства, изстрелващи твърди предмети – устройства, които могат или се предполага, че могат да бъдат използвани за причиняване на сериозни наранявания чрез изстрелване на твърди предмети.
 2. Зашеметяващи устройства, предназначени специално за зашеметяване или обездвижване.
 3. Предмети с остър връх или остър ръб — предмети с остър връх или остър
 4. ръб, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване.
 5. Работни инструменти — инструменти, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване или могат да застрашат безопасността на въздухоплавателното средство.
 6. Тъпи инструменти — предмети, които могат да бъдат използвани за причиняване на сериозно нараняване при нанасяне на удар с тях.
 7. Експлозиви и запалителни вещества и устройства – експлозиви и запалителни вещества и устройства, които могат или се предполага, че могат да бъдат използвани за причиняване на сериозни наранявания или представляват заплаха за безопасността на въздухоплавателното средство.

Ръчен багаж

 • Превоз на течности, гелове и аерозоли в ръчния багаж.

Превозването на течности в ръчния багаж е регламентирано и ограничено, в съответствие с разпоредбите за сигурност.

Течности в ръчния багаж

 • Пренасяните течности трябва да са в опаковка от максимум 100 ml, като общият им обем не трябва да надвишава 1 литър. За течности се счита всякаква козметика, включително паста за зъби. Малки (транспортни) опаковки с козметика или празни такива до 100 ml можете да намерите във всички дрогерии;
 • Всички течности трябва да бъдат поставени в прозрачна опаковка (плик) с размери максимум 20 х 20 см (такива се предлагат и на летището), с цел да се избегне евентуално изтичане;
 • На контролния пункт, опаковката с течностите трябва да бъде извадена от останалия ръчен багаж и да бъде прегледана самостоятелно.

Бебешка храна и мляко

 • При пътуване с бебе, е позволено да носите толкова мляко, мляко на прах, стерилизирана вода и бебешка храна, колкото са Ви необходими за пътуването, дори ако това надвишава ограничението за течности.
 • Няма ограничение на обема на опаковките за храната. Също така не се изисква да бъдат поставени в прозрачна опаковка, но трябва да ги подготвите за проверка от летищните служби по сигурността.

Течни лекарства

 • Позволено е да носите течните лекарства, необходими за Вашето пътуване;
 • Не е необходимо да ги поставяте прозрачната опаковка, но трябва да ги подготвите за проверка от летищните служби по сигурността;
 • Възможно е да Ви бъде поискана рецепта или друг документи, с който да се докаже нуждата от това лекарство по време на пътуването.
 • Превоз на храни в ръчния багаж

Като цяло превозването на храни не е забранено от авиокомпаниите. Въпреки това, ако превозвате храна, трябва да сте наясно с разпоредбите за забрана на храните, които могат да се прилагат в различни страни (включително тези, през които преминавате транзитно), за да не Ви бъде конфискувана на контролните пунктове. Имайте предвид, че:

 • Някои страни забраняват вноса на пресни хранителни продукти на своята територия;
 • Някои страни изискват превозваната храна да бъде в оригиналната опаковка с посочен срок на годност;
 • В Европейския съюз са забранени внос на мляко, месо и животински продукти от страни извън съюза.

Регистриран (чекиран) багаж

Всеки пътник може да регистрира до три чанти (куфара). Всяка авиокомпания има свои ограничения за максималното тегло на регистрирания багаж (около 20 кг). Този багаж се регистрира и оставя на гишетата за регистрация на летището и може да бъде закупен до 2 часа преди планираното време на заминаване на полета. В регистрирания багаж са позволени и специално оборудване като:

Превоз на специален багаж в самолета

 • Специални категории багаж

Всяка авиокомпания има своя политика за ограниченията и таксите при специалния багаж, затова преди да подготвите багажа си проверете условията на конкретната компания. За специален багаж се счита:

 • Детска количка или столче за кола. Ако детето е до 2 години, транспортът им е безплатен, но задължително се оставят в багажното отделение. Въпреки това има ограничение за броя и обема, затова проверете политиката на авиокомпанията. В случаите, когато е закупено отделно място за бебето, столчето може да бъде качено на борда;
 • Велосипеди – има изисквания за размера и опаковката;
 • Спортни екипировки – има ограничения за размера и теглото;
 • Оръжие. Общите правила за превоз на оръжие в самолет са едни и същи за повечето авиокомпании. Задължително е предварителното уведомяване на превозвача. Превозът на огнестрелни оръжия и боеприпаси, различни от спортно оръжие и боеприпаси, е забранен.
 • Музикални инструменти. Всички музикални инструменти, чиито размери и тегло не надвишават определените ограничения на авиокомпанията за ръчен багаж, може да бъдат качени на борда като такъв. Те трябва да бъдат в специален калъф. За ограниченията вижте политиката на авиокомпанията. Големите музикални инструменти се превозват в багажното отделение срещу такса и предварително уведомяване на превозвача;
 • Домашни любимци. Само редовните превозвачи позволяват превоза на домашни любимци. Вижте политиката на авиокомпанията за изискванията към клетката на домашния любимец;
 • Урни. За транспорта на урни е необходимо да имате сертификат за кремация. Урните трябва да бъдат дискретно опаковани. Уверете се, че урната може да бъде проверена с рентген (без олово и без титан);
 • Цветя. В случай че пренасяте живи растения, повечето авиокомпании изискват това да се извършва само в ръчния багаж. Ограниченията за размери и тегло са същите като за ръчния багаж;
 • Електронно и електрическо оборудване. Като цяло, превозът на електронно оборудване (компютър, фотоапарат, електронни четци, телефони и др.) в регистрирания багаж е забранен. Трябва да съберете всичко в ръчния си багаж. В ръчния багаж можете да превозвате и сешоар, преса за коса, ютия, електрическа самобръсначка и други подобни. Проверете политиката на авиокомпанията за ръчния багаж.

Регистриран багаж – багажът, превозван в багажното отделение на самолета

Регистрираният багаж се транспортира в багажното отделение на самолета. Неговото предаване се извършва на гишето на съответната авиокомпания на летището, при регистрация за полет (check in). Дори да сте се регистрирали предварително (онлайн), багажът трябва да бъде оставен на гишето, преди да минете през следващите контролни пунктове.

Всяка авиокомпания има свои разпоредби по отношение на допустимия багаж (обем, количество, тегло). Проверете предварително политиката на авиокомпанията, тъй като при регистрацията, багажът се проверява за тегло и размери на гишето. При надвишени тегло или размери се заплаща допълнителна такса за свръхтегло, а може и да Ви бъде отказано приемането на багажа. Това, което е важно да проверите преди пътуване е:

 • Дали в цената на билета Ви има включен регистриран багаж. Вече почти всички авиокомпании (дори и редовните) предлагат икономични самолетни билети, в които не е включен регистриран багаж.
 • Изискванията за размерите, теглото и броя на регистрирания багаж. Всяка авиокомпания има своя политика, затова предварително проверете какви са ограниченията, за да избегнете допълнителните такси на летището.
 • Какви са изискванията за специалния багаж, ако имате такъв

Запомнете!

Транспортът на ценности като мобилен телефон, камера, компютър, ценни книжа, пари, скъпоценни камъни и метали, ключове, бижута, търговски документи трябва да се извършва в ръчния Ви багаж или в личната Ви чанта.

Регистриран багаж – разпоредби и как да го подготвим за полет

Важно е да знаете, че всяка авиокомпания има свои разпоредби за брой, размери и тегло на регистрирания багаж, затова преди да започнете да го подготвите, прочетете политиката на авиокомпанията. Проверете също самолетния си билет, където е посочено какво сте закупили за Вашия полет.

Съвети аз подготовка на регистрирания багаж са:

 1. Проверете политиката за забранените вещи за транспортиране. Вижте секция „Забранени материали и предмети“.
 2. В случай, че имате специална категория багаж (вижте секцията със специални категории багаж), проверете изискванията за размери и опаковане на багажа.
 3. Вещи като бижута, електроника, пари, ключове, лекарства, документи или други ценности трябва да вземете в ръчния си багаж. В случай, че регистрираният багаж е загубен и не бъде намерен, авиокомпанията няма да Ви обезщети за такива предмети.
 4. В случай, че носите чупливи предмети, които не може да бъдат поставени в ръчния багаж, обезопасете ги.
 5. В случай, че носите със себе си течности, обезопасете опаковките, за да не се разтекат в багажа.
 6. Премерете теглото на куфара си, за да избегнете таксите за свръхбагаж.
 7. Обезопасете багажа, като затворите всички ципове и обезопасителни катарами, а можете също да използвате и фолио. Опаковъчно фолио се предлага на повечето летища (по-големите).
 8. Обозначете багажа си – поставете му етикет с информация за собственика, полета и данни за контакт. Добре е да напишете информацията и на английски език.

Имайте предвид, че с изключение на специалните категории багаж, персоналът на летището не се отнася много внимателно към всички останали багажи (обикновено се хвърлят), затова пригответе багажа си така, че да избегнете евентуални щети.

Регистрираният багаж се оставя на гишето на авиокомпанията за транспортиране. На гишето се поставя етикет (част от билета) на багажа, в който са посочени данните на пътника. Част от етикета се добавя и към бордната карта на пътника и се използва при получаване на багажа или някакъв проблем (загуба, кражба или повреда) по време на полета. Премахнете всички етикети от минали пътувания! Те може да объркат персонала на летището и да попречат на безпроблемното транспортиране на багажа Ви!

Получаване на багаж след полета

Зоните за получаване на багаж на летищата са разположени непосредствено след пунктовете за паспортно-визов контрол. Над багажните ленти има монитори, на които се обявява информация за багажа от всеки полет.

В зависимост от натовареността на летището, багажът се качва на лентата малко след като сте минали паспортно-визовия контрол. На по-големите летища има няколко такива ленти, затова се уверете, че чакате на правилното място. Възможно е да изчакате малко. Времето за получаване на багажа обикновено не надвишава 45 минути, затова следете мониторите. Тъй като има възможност да се застъпят багажи от два полета, уверете се, че багажът, който сте взели е Ваш! Вероятността в един полет да има багажи с еднаква визия също е много голяма, затова проверете и етикета на багажа, за да не вземете чужд.

Ако въпреки всичко вземете чужд багаж, Вие носите отговорността за неговото правилно съхранение. В такива случаи може да се наложи да покриете разходите за възстановяване на багажа и за доставянето му до неговия законен собственик.

Ако полетът Ви е с прекачване, проверете условията на авиокомпанията. В повечето случаи, когато полетът е с малък престой, основният багаж се регистрира на летище на отпътуване и след това автоматично се прехвърля на междинното летище за следващия полет. Взимате го в крайната точка на пътуването. Ако престоят Ви на междинното летище е повече от 24 ч. трябва да вземете основния си багаж и да го регистрирате отново за следващата част от полета.

Ако забравите или загубите ръчен багаж, отидете до най-близкото гише „Информация“, където ще Ви насочат какво трябва да се направи. Възможно е багажът Ви вече да е предаден на бюро „Изгубени вещи“ от персонала или пътник, който го е намерил. Същото е добре да направите и ако намерите загубен багаж.

При забавен от летището багаж се свържете със служител на авиокомпанията. Те ще проверят какво се случва с багажа ви, ще ви дадат да попълните документ и да посочите адрес, на който искате да ви го доставят. Най-често причината за забавянето е, че багажът ви е натоварен на следващ полет или е изпратен на грешното летище. Ако багажът Ви закъснее повече от няколко часа и сте принудени да закупите неща от първа необходимост, пазете касовите бележки. В случай, че багажът в крайна сметка се загуби, авиокомпанията Ви дължи обезщетение.

Кога забавеният багаж става изгубен? До 21 дена от деня на пътуването Ви, багажът се води за забавен. След това се приема за изгубен. Тогава трябва да напишете молба и да поискате обезщетения от компанията, с която сте пътували.

Повреден багаж. Когато вземете багажа си от лентата, проверете дали всичко е наред. Ако чантата Ви е леко повредена,, не разчитайте на обезщетение. При по-сериозни повреди, веднага потърсете служител на авиокомпанията и искайте компенсация.