Регистриране за полет

Научете всичко, което трябва да знаете за регистрацията преди полета си

Онлайн чекиране

Електронната регистрация за полетите винаги се извършва от нашата агенция.

В случай, че сте закупили пакет или само самолетни билети, ние предоставяме тази услуга безплатно. Освен това не е нужно да ни напомняте няколко дни преди пътуването си, за да Ви регистрираме, тъй като с покупката на всеки билет, чекирането автоматично влиза в нашата програма.

Вие обаче проверявате имейлите си 24 часа преди пътуването си, за да проверите дали сте получили бордовите си карти. В случай, че ще ползвате електронни бордни карти е необходимо да проверите каква е политиката на авиокомпанията – дали е необходимо да свалите предварително приложението на авиокомпанията на телефоните си.

Кога започва чекирането?

По-долу ще Ви представим примерна таблица на най-използваните авиокомпании. Тъй като някои данни междувременно може да се променят, за да бъдете винаги правилно информирани, обадете ни се за потвърждение или натиснете върху текста за повече информация. В случай, че сте се регистрирали онлайн, ако междувременно направите някакви промени в резервацията си (добавяне на багаж или друго) не забравяйте да се регистрирате отново и да отпечатате нова бордна карта!

За други авиокомпании се свържете с нас или проверете информацията в техния уебсайт.

Чек-ин на гише на летището

Чек-ин (регистрация за полет) на гишето на летището е процес, при който пътникът при пристигането си на летището, оставя регистрирания багаж за багажното отделение и получава бордната карта, преди да се качи на самолета. Където е възможно, препоръчваме онлайн чекиране, което Ви позволява да спестите време. Регистриране за полета можете да направите само на гишето на авиокомпанията, с която ще пътувате. Ориентирайте се по табелите над гишетата. В случай, че ще се регистрирате на летището, бъдете там поне 2 часа преди полета. Около 2 часа преди полета започва и регистрацията на пътниците.

Чек-ин стъпка по стъпка:

  • Бъдете на летището поне 2 часа преди полета
  • Намерете гишето на авиокомпанията с която ще пътувате.
  • Когато са повече от 1 гише, проверете за кой полет е започнала регистрацията на пътниците.
  • Подгответе документите си за регистрацията – паспорт, лична карта.
  • Ако имате багаж за багажното отделение, трябва да го премерите на място и да го оставите на лентата за багажа.
  • Ще Ви бъде издадена бордна карта, както и етикет за багажа (ако имате такъв).
  • С бордната карта трябва да продължите към следващите контролни пунктове.
  • Следете на информационните монитори от кой „гейт“ (изход) излита самолета Ви и се насочете към него.
  • Внимание! Повечето нискотарифни авиокомпании правят чек-ин на летището срещу допълнително заплащане.

Граждани на трети държави

Чужденец от трети страни може да влезе в Република България, ако притежава редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза, когато такава се изисква. Не се изисква виза по отношение на чужденците-граждани на трети държави, които са освободени от това изискване по силата на общностното законодателство на ЕС или по силата на двустранни споразумения. Виза не се изисква и когато чужденецът има разрешено продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в България или друга държава от ЕС. Ако Ви е била предоставена виза от държава, която напълно отговаря на правилата на ЕС (Шенген), автоматично имате право да пътувате до други страни от ЕС (съответно Шенген).