Регистриране за полет

Научете всичко, което трябва да знаете за регистрацията преди полета си

Онлайн чекиране

Електронната регистрация за полетите винаги се извършва от нашата агенция.

В случай, че сте закупили пакет или само самолетни билети, ние предоставяме тази услуга безплатно. Освен това не е нужно да ни напомняте няколко дни преди пътуването си, за да Ви регистрираме, тъй като с покупката на всеки билет, чекирането автоматично влиза в нашата програма.

Вие обаче проверявате имейлите си 24 часа преди пътуването си, за да проверите дали сте получили бордовите си карти. В случай, че ще ползвате електронни бордни карти е необходимо да проверите каква е политиката на авиокомпанията – дали е необходимо да свалите предварително приложението на авиокомпанията на телефоните си.

Кога започва чекирането?

По-долу ще Ви представим примерна таблица на най-използваните авиокомпании. Тъй като някои данни междувременно може да се променят, за да бъдете винаги правилно информирани, обадете ни се за потвърждение или натиснете върху текста за повече информация. В случай, че сте се регистрирали онлайн, ако междувременно направите някакви промени в резервацията си (добавяне на багаж или друго) не забравяйте да се регистрирате отново и да отпечатате нова бордна карта!

За други авиокомпании се свържете с нас или проверете информацията в техния уебсайт.

Авиокомпания
Чек-ин онлайн
Чек-ин на летището
Bulgaria Air

Услугата web Check-in е налична 24 часа до 2 часа преди часовете на полетите. Услугата важи за полети от летища София, Варна или Бургас. Разпечатайте бордната си карта и бъдете на летището най-късно 40 мин. преди полета (ако пътувате без багаж). https://www.air.bg/bg/pomosht-za-klienta/online-check-in-upgrade/

Регистрацията на летището е безплатна. Бъдете на летището поне 2 часа преди полета и се регистрирайте на гишето на авиокомпанията. Ако имате чекиран багаж, трябва да го оставите на гишето. Ако на летището има автомати за саморегистриране, може да ги ползвате.

Wizzair

Автоматичен чек-ин за полета е наличен 50 часа преди планираното време за заминаване. Автоматичното чекиране е налично за всички резервации. Просто не забравяйте да добавите услугата за всеки човек и всеки етап от пътуването му. Можете и сами да се регистрирате за полета. В случай, че сте закупили място, можете да се регистрирате безплатно 30 дни преди полета. Ако нямате закупено място, безплатното регистриране е 48 часа преди полета. Можете да ползвате разпечатани бордни карти или електронни, чрез приложението на авиокомпанията.

Чек-ин на гише на летището е платена услуга, освен ако не сте закупили билет с включен чек-ин на летището. В случай, че трябва да оставите регистриран багаж на гишето, можете да се регистрирате предварително онлайн.

Ryanair

Можете да се регистрирате от страницата или приложението на авиокомпанията. Клиентите могат да се регистрират за полети 60 дни предварително и за двата полета, като закупят място или ако имат билет Flexi Plus. Ако нямат тези услуги, безплатен чек-ин е 24 часа преди часа на полета. Онлайн регистрацията затваря 2 часа преди заминаващия полет по разписание. Можете да разпечатите бордните си карти или да ползвате електронни такива от приложението на компанията.

Чек-ин на гише на летището е платена услуга. Клиентите с Flexi Plus могат да се регистрират безплатно на летището. В случай, че трябва да оставите регистриран багаж на гишето, можете да се регистрирате предварително онлайн.

Чек-ин на гише на летището

Чек-ин (регистрация за полет) на гишето на летището е процес, при който пътникът при пристигането си на летището, оставя регистрирания багаж за багажното отделение и получава бордната карта, преди да се качи на самолета. Където е възможно, препоръчваме онлайн чекиране, което Ви позволява да спестите време. Регистриране за полета можете да направите само на гишето на авиокомпанията, с която ще пътувате. Ориентирайте се по табелите над гишетата. В случай, че ще се регистрирате на летището, бъдете там поне 2 часа преди полета. Около 2 часа преди полета започва и регистрацията на пътниците.

Чек-ин стъпка по стъпка:

  • Бъдете на летището поне 2 часа преди полета
  • Намерете гишето на авиокомпанията с която ще пътувате.
  • Когато са повече от 1 гише, проверете за кой полет е започнала регистрацията на пътниците.
  • Подгответе документите си за регистрацията – паспорт, лична карта.
  • Ако имате багаж за багажното отделение, трябва да го премерите на място и да го оставите на лентата за багажа.
  • Ще Ви бъде издадена бордна карта, както и етикет за багажа (ако имате такъв).
  • С бордната карта трябва да продължите към следващите контролни пунктове.
  • Следете на информационните монитори от кой „гейт“ (изход) излита самолета Ви и се насочете към него.
  • Внимание! Повечето нискотарифни авиокомпании правят чек-ин на летището срещу допълнително заплащане.

Граждани на трети държави

Чужденец от трети страни може да влезе в Република България, ако притежава редовен паспорт или заместващ го документ за пътуване, както и виза, когато такава се изисква. Не се изисква виза по отношение на чужденците-граждани на трети държави, които са освободени от това изискване по силата на общностното законодателство на ЕС или по силата на двустранни споразумения. Виза не се изисква и когато чужденецът има разрешено продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в България или друга държава от ЕС. Ако Ви е била предоставена виза от държава, която напълно отговаря на правилата на ЕС (Шенген), автоматично имате право да пътувате до други страни от ЕС (съответно Шенген).