Пътуване с домашен любимец

Информация за всички условия за пътуване с домашни любимци/ животни

Повечето авиокомпании превозват животни, но има и авиокомпании, които забраняват техния транспорт. Ако планирате да пътувате с Вашия домашен любимец, първо разберете дали авиокомпанията, с която ще пътувате, позволява транспортирането на животните и при какви условия.

Общи инструкции на авиокомпаниите:

 • Домашният любимец трябва да бъде деклариран по време на резервацията.
 • Всеки домашен любимец е длъжен да носи здравна книжка от оторизиран ветеринарен лекар.
 • Вашият домашен любимец трябва да е имал всички необходими ваксинации, за да бъде допуснат до борда на самолета.
 • Всички кучета и котки трябва да имат електронен чип.
 • Забранено е пътуването с домашни любимци на възраст под 2 месеца.
 • Пътниците с бебета нямат право да носят домашен любимец в пилотската кабина на самолета.
 • Животното няма право да пътува, ако е бременно или дрогирано.
 • В някои страни се прилагат допълнителни санитарни условия. Препоръчваме Ви да се консултирате с посолството на страната, която ще посетите.
 • ВИНАГИ посещавайте официалния уебсайт на авиокомпанията, за да получите пълна информация за забраните и условията, които те поставят (всяка авиокомпания има своя политика).

Транспорт на борда на самолета:

На борда на самолета се транспортират малки домашни любимци, чието тегло не трябва да надвишава 6-13 кг (заедно с транспортната клетка).

 • Домашните любимци трябва да се поставят на твърд или мек носач и да се поставят под седалката.
 • Клетката или раницата не трябва да надвишават размерите, посочени от авиокомпанията, така че да могат да се поберат под седалката.
 • Ако се използва мека или твърда раница с цип, животното трябва да носи намордник. В случай че се прехвърли в затворена клетка, намордникът не е необходим.
 • Клетката трябва да е специализирана, за да може животното да се движи, да диша, да поддържа температурата си, да му се дава вода или каквото има нужда.
 • Уверете се, че имате пълен контрол и се справяйте с животното на равни времеви интервали. В противен случай има шанс усещането за стрес да се увеличи твърде много и да се появят усложнения.
 • В случай че имате 2 или повече домашни любимци, е необходимо да ги прехвърлите в обща затворена клетка и да ги сближите, така че да се понасят по време на пътуването.
 • Вземете подходящото оборудване за полет, за да се справите с всякакви неприятности.
 • Избягвайте да пътувате по време на пиковите часове. Това ще намали объркването, което изпитва животното.
 • Завържете клетката за стола си, тъй като съществува риск тя да се движи (разклащане или други фактори).

Полезни съвети

Уверете се, че имате всички необходими документи и ваксини

Проверете документите, от които се нуждаете, в зависимост от дестинацията, до която пътувате. В допълнение към необходимите микрочипове за кучета/ котки в Европа, обикновено необходими документи са здравната книжка, сертификатът за ваксинация срещу бяс (която би трябвало да бъде издадена няколко седмици предварително) и паспортът за домашни любимци за международни полети. Уверете се, че имате оригиналите, при всички случаи, а не копия. Без всички необходими документи може да не бъдете допуснати до самолета – или Вашият домашен любимец да бъде поставен под карантина в дестинацията, до която пътувате. ВИНАГИ трябва да сте наясно с правилата, които се прилагат в страната, в която пътувате. (Те невинаги са толкова прости, колкото изглеждат.) Трябва да знаете също дали държавата, към която пътувате, позволява на съответното животно(вид, порода и т.н.) да влиза на територията ѝ.

Уведомете навреме компанията, с която ще летите

Всяка авиокомпания допуска различен брой животни в пътническата кабина – някои до само два домашни любимци на полет. Ето защо е важно да се свържете с компанията, с която пътувате, преди да закупите билета си или ако вече сте го направили онлайн, възможно най-скоро след резервацията. Освен това, ако пътник от същия полет има удостоверение от лекар, че е алергичен към някои животни, може да не Ви бъде позволено да заведете домашния си любимец в кабината.

Проверете предварително къде можете да седнете

Някои компании не позволяват на пътуващите с домашни любимци да седят например на междинните позиции, както и на местата до аварийния изход. В тези случаи често се предлага седалка на задните редове на самолета и до прозореца, както за “обезопасяване” на клетката за животни, така и за да не се ограничава достъпа на пътниците до пътеката.

Елате по-рано на летището

Предвидете поне половин час допълнително, ако пътувате с домашния си любимец, за да се регистрирате и да преминете през контролните пунктове. Някои компании изискват от собствениците да бъдат на летището поне 2 часа преди вътрешните полети и 3 часа преди международните полети, за да проверят официалната документация и да се заплатят съответните такси – като същевременно обръщат специално внимание на това дали животното няма мирис, трябва да е чисто и спокойно.

Подгответе вашия домашен любимец правилно

Поставяйте домашния си любимец в клетката за около час всеки ден, до пет дни преди полета, за да свикне. По време на полета добавете кърпичка с аромата си или любимата му играчка, за да се чувства по-уютно. Използването на успокоителни по време на полет, не е препоръчително, тъй като те могат да затруднят дишането на някои животни или да повлияят на техния баланс – консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар.

Избягвайте полети с прекачване, когато е възможно

Колкото по-скоро стигнете до крайната дестинация, толкова по-добре, дори и да Ви струва повече! Често полетите с междинни спирки имат и допълнителни разпоредби за документи, което удължава престоя на животното в клетката и увеличава дискомфорта му. При пътуване с прекачване се уверете, че между двата полета има поне няколко часа, за да може животното да се отпусне и разтегне.

Уверете се, че сте избрали правилните размери на клетката

Изискванията на всяка компания са различни – от позволените размери и тегло, до материала, от който е направена клетката. Често е удобно да поставите домашния си любимец в гъвкава чанта в кабината, а някои компании позволяват клетките от меки материали да бъдат с около 2-4 см по-големи.

Преди всичко комфорт!

Купете най-голямата клетка, разрешена от компанията, с която пътувате, за да сте сигурни, че Вашия малък приятел пътува удобно и спокойно. Вашият домашен любимец трябва да може да се изправи, да легне и да се върне в клетката с лекота. Ако компанията Ви позволява да носите две животни в една и съща клетка, трябва да сте сигурни, че и двете могат да седят и да се движат удобно. Също така, постелете абсорбираща кърпа на дъното на клетката за всеки случай!

Упражнения и правилно хранене

Най-добре е да не храните домашния любимец около 4-6 часа преди полета и да му давате само малки количества вода. Това ще намали риска от инциденти, като например ако има склонност към повръщане. Също така, уверете се, че кучето Ви е направило дълга разходка, преди да тръгне към летището или отделете малко време, за да си поиграете с котето. Умората може да попречи дори на най-нервните домашни любимци да се въртят нервно в клетката си. С малко късмет те могат да се наспят добре!

Струва си да откриете най-приветливите летища за Вашия домашен любимец

Въпреки че домашните любимци обикновено са добре дошли на летището, Европа изостава значително по отношение на съоръженията за четириноги потребители. Струва си да направите предварително проучване, за да видите кои летища ще улеснят пътуването Ви. Ако например летите до Amsterdam Siphol, няма проблем да отидете до терминала с кучето си на каишка, на летище Шарл де Гол в Париж има осигурен парк извън всеки терминал (винаги се уверете, че носите със себе си няколко торби за боклук). Никой обаче не се сравнява с летището на Ню Йорк JFK, където има специална тоалетна за кучета, а JetBlue е инсталирала Wooftop(вид съоръжение) с трева, за да разхождате любимия си домашен любимец!