Пътуване с деца и бебета

Какво трябва да знаете за политиката на авиокомпаниите при пътуване с деца

Самолетът е най-безопасният и удобен начин да пътувате с детето си, тъй като спестявате дълго пътуване с кораб или кола и неудобствата, които това може да означава за Вас и бебето. По-долу ще намерите отговори на често задавани въпроси като цяло, защо правилата могат да се различават при различните компании.

Какви са възрастовите граници за бебета, деца и възрастни?

За бебета се считат всички малолетни на възраст от 2 месеца до 24 месеца (да не са навършени 24 месеца), а за деца се считат тези от 2 до 11 години. Всички останали пътници се считат за възрастни. По време на резервацията е важно да проверите дали някой от пътниците от групите на бебетата и децата не преминава възрастовата граница по време на пътуването. Това е важно за регистрирането за полета. По време на чек-ин се избира дата на раждане и ако пътникът междувременно е преминал в друга възрастова група, няма да можете да изберете датата. В падащото меню(при чек-ин) има ограничение на годините по групи.

Условия за пътуване на деца до 2 годишна възраст:

 • Авиокомпаниите не превозват новородени бебета. Причината е, че при тях са твърде слаби дихателната и кръвоносна системи. Всяка авиокомпания има свои ограничения (при някои ограничението е до 7 дни от раждането, при други до 40), затова проверете политиката на авиокомпанията, преди да предприемете пътуване.
 • Бебетата (0-2 години) имат право да пътуват само придружени от родител или законен настойник!
 • За да пътува като бебе, детето трябва да не е навършило 2 годишна възраст.
 • В случай, че бебето Ви навърши 2 години по време на Вашето пътуване, трябва да закупите отделен билет за дете за маршрута, през който то вече ще бъде на 2 години.
 • За международните полети, бебето трябва да има издаден паспорт.
 • При нискотарифните авиокомпании бебетата задължително са в скута на възрастен. При редовните авиокомпании е възможно да се закупи място за бебе, но бебето трябва да е в столче.

Бебешка храна в ръчен багаж и качване с приоритет

Родителите могат да вземат бебешка храна със себе си в самолета – стандартните правила за течности в ръчния багаж не важат за вода, храна или бебешко мляко. Въпреки това може да бъдете помолени да опитате мляко или храна при проверка на сигурността на летището. Повечето авиокомпании имат микровълнова фурна в самолета, за да можете да затоплите млякото или храната на бебето си. Освен това семейства с бебета се качват с приоритет преди останалите пътници, а екипажът и персоналът на летището им помагат да се организират.

Цени на билетите

Цените на билетите за бебета и деца при нискотарифните авиокомпании са както за възрастен. Същото важи и за допълнителните услуги. При някои тарифи на редовните авиокомпании има отстъпка за бебета и деца, които са около 15% от стойността на билета на възрастните.

Бебешки багаж

Всяка авиокомпания има своя политика за багажа на бебето, затова преди да го подготвите, проверете условията на превозвача. Важно е да знаете следното:

 • Бебето има право на свой ръчен багаж, който при всяка авиокомпания е с различни размери, но почти при всички е равен на този на възрастните.
 • Храната, детски колички и седалки не са включени в ръчния багаж на бебето. Проверете също какъв ръчен багаж е включен в цената на билета (голям или малък).
 • В ръчния багаж на бебетата е позволено да се носят течности и течни храни в нормалните им опаковки, а не според ограничението за течности (опаковка до 100мл, общо до 1л). На контролните пунктове се проверяват бутилките (опаковките), затова носете толкова бебешка храна и течности, колкото Ви е необходимо за полета.
 • При редовните авиокомпании, в цените на нормалните билети има включен и чекиран багаж (20-30кг), което важи и за бебетата.
 • При повечето нискотарифни и редовни авиокомпании транспортирането на количките е безплатно. Те се превозват в багажното отделение в напълно сгънато състояние.
 • Повечето нискотарифни превозвачи не позволяват или таксуват допълнително ползването на детски седалки и колички на борда. При редовните авиокомпании, детската седалка е задължителна за бебета, които ще ползват свое отделно място и не се таксува.

Разположението на бебето на борда на самолета:

Бебетата нямат свое място в самолета, освен ако не е закупено отделно. По време на кацане и излитане, както и по време на турбуленция, бебетата трябва да бъдат в скута на придружителя, завързани със специален колан, прикрепен към предпазния колан на придружителя. Броят на бебетата, които могат да се качат на самолет, зависи от броя на кислородните маски и предпазните колани за бебета, налични в самолета. Ако желаете бебето Ви да пътува с бебешко столче за автомобил, се изисква редовна резервация на пътническа седалка. Заплаща се цената, приложима за деца, при условие че класът на избраната тарифа предвижда такса за дете.