Пътуване със самолет по време на бременност

Бременна сте и се подготвяте за въздушен транспорт?

Кога е разрешено пътуването със самолет по време на бременност?

Не всички авиокомпании спазват едно и също правило за пътуване на бременна жена. Като цяло обаче повечето компании позволяват свободното пътуване на бременни между 12-та и 28-та седмица на бременността. Извън този период, бременната жена предварително трябва да попълни специален формуляр.

Според лекарите първото тримесечие на бременността е най-критичен. Освен това този период е придружен с някои признаци като гадене, повръщане и други, които причиняват дискомфорт на жената. Имено затова преди да предприемете пътуване е задължително да се консултирате с личния лекар.

Единодушно е мнението, че второто тримесечие е най-подходящо за пътуване със самолет, между 18 и 24 седмица, когато разликата в налягането при излитане и кацане не са проблем за плода. Допълнителен фактор, който трябва да се има предвид при всички бременни жени, които искат да пътуват със самолет е повишеният риск от тромбоза.

Почти всички авиокомпании не допускат за полет бременни в последните седмици на бременността. Също така има значение с колко плода е бременна жената. При близнаци или тризнаци се забранява пътуването на по-ранен етап(от около 32 седмица). От друга страна, през последните месеци на бременността, излишното тегло и намалената подвижност причиняват допълнителна умора на бременната, което ги натоварва при по- дълъг полет!

Кога е позволено да пътува бременна жена

Bulgarian Air

До края на 34-та седмица

Aegean Airlines

До края на 36-та седмица (или до края на 28-ма при близнаци).

Ryanair

До края на 36-та седмица (или края на 32-ра при близнаци).

easyJet

До края на 35-та седмица (или края на 32-ра при близнаци). Компанията също така позволява на бременни жени, които придружават бебета, да летят в самолетите ѝ.

British Airways

До края на 36-та седмица (или края на 32-ра при близнаци).

Emirates

До 29-та седмица на бременността без медицинско свидетелство, до 36-та седмица на бременността задължително с медицинско свидетелство – или 32-та седмица при многоплодна бременност.

Sky Express

До 25-та седмица без медицинско свидетелство. От 26-та до 34-та седмица на бременността с медицинско свидетелство.

Lufthansa

До края на 36-та седмица от бременността или до края на 28-та седмица за многоплодна бременност.

Alitalia

До 36-та седмица от бременността.

Air France

До 37-та седмица от бременността.

Turkish Airlines

До края на 27-та седмица без медицинско свидетелство за едноплодна бременност. От 28 до 35 седмица (или от 28 до 31 седмица при многоплодна бременност) с медицинско свидетелство.

Bulgarian Air Превозът на бременни жени се осъществява в случай на необходимост с лекарско разрешение, с което авиокомпанията се освобождава от отговорност при инциденти или усложнения, причинени от пътуване със самолет.

Aegean Airlines След 36-та седмица (след 28-та седмица, ако е бременна с близнаци).

Ryanair След 36-та седмица на бременността за безпроблемна бременност (след края на 32-та седмица при многоплодна бременност).

След 28-та седмица, ако бременната жена няма подписано медицинско свидетелство.

easyJet След края на 35-та седмица (или края на 32-ра при многоплодна бременност).

British Airways След края на 36-та седмица (или края на 32-ра при многоплодна бременност).

Emirates След 29-та седмица на бременността без медицинско свидетелство.

Sky Express От 26-та до 34-та седмица на бременността без медицинско свидетелство. След 35-та седмица от бременността е забранено да лети бременна жена.

Lufthansa След края на 36-та седмица от бременността (или 28-та седмица в случай на многоплодна бременност).

Alitalia След 36-та седмица от бременността.

Air France Компанията съветва бъдещите майки да избягват пътуване със самолет след 37-та седмица от бременността.

Turkish Airlines След 36-та седмица (за единична бременност) и след 32-та седмица (за многоплодна бременност).

Bulgarian Air Превозът на бременни жени се осъществява в случай на необходимост с лекарско разрешение, с което авиокомпанията се освобождава от отговорност при инциденти или усложнения, причинени от пътуване със самолет.

Информационна карта за пътници, изискващи специална помощ

Aegean Airlines След 28-та седмица от бременността се препоръчва бременната жена да има медицинско свидетелство, посочващо очакваната дата на раждане, както и че бременността няма усложнения и писмено потвърждение от лекаря, че има право да лети.

Декларация за пътуване при бременност с Aegean Airlines

Ryanair Когато една бременност без усложнения навлезе в 28-та седмица (по времето на полета за заминаване или връщане), се изисква от бъдещите майки да носят формуляр „”Пригодност за летене“, попълнен от техния лекар или акушерка. Този попълнен формуляр трябва да бъде представен пред екипажа на самолета при качване на борда, пътуването без този попълнен формуляр не се разрешава.

Формуляр „Пригодност за летене“

easyJet Не се изисква.

British Airways Препоръчително е бременните жени да носят със себе си удостоверение (от лекар или акушерка), в което се посочва дали бременността е единична или многоплодна, очакваната дата на раждане и че бременността е безопасна.

Emirates От 29-та седмица нататък в декларацията трябва да се посочи дали става въпрос за едноплодна или многоплодна бременност и дали протича без усложнения. Тя също трябва да посочва очакваната дата на раждането, колко дълго се изчислява, че бременната жена ще може да пътува, ако е в добро здравословно състояние и подписано изявление от лекар или акушерка, че не ѝ е забранено да лети.

Медицинско свидетелство за полети на Emirates.

Sky Express Компанията изисква медицинско свидетелство след 26-та седмица до 34-та седмица от бременността.

Lufthansa От 28-та седмица на бременността нататък, компанията препоръчва на бременните жени да носят със себе си медицинско свидетелство от гинеколог, в което се посочва: че бременността протича без усложнения, очакваната дата на раждането, че бременната жена може да лети.

Медицинско свидетелство за бременни жени на полети на Lufthansa.

Alitalia Компанията изисква медицинско свидетелство от: бременни жени, които са в последните 4 седмици от бременността си, тези, които имат свързани с бременността здравословни проблеми и тези, които са бременни с близнаци.

Формуляр за медицинска информация (MEDIF) за полети на Alitalia.

Air France Компанията не изисква медицинско свидетелство от бъдещи майки, които искат да пътуват с нейните полети.

Turkish Airlines Медицинското свидетелство трябва да бъде написано на турски или английски език и трябва да бъде подписано не по-късно от 7 дни преди излитането на полета. Освен това документът трябва да бъде официално свидетелство от лекар (или медицински център).

Практически съвети

  • При нормално протичане на бременността няма причини да се избягва пътуването.
  • Направете си преглед при лекуващия лекар преди пътуването и си подгответе медицинско свидетелство или друг документ съгласно изискванията на авиокомпанията.
  • В кабината винаги избирайте места до пътеката, за да улесните движението си. Особено при пътувания по-дълги от 4 часа, на всеки 30 минути трябва да се движите.
  • Използвайте еластични чорапи, за да избегнете проблеми с вените, както и превантивни медицински препарати, след консултация с личния Ви лекар.
  • Докато седи на седалката, бременната жена трябва да носи колана, тъй като турбуленцията не е предвидима. Хоризонталната част на колана трябва да бъде поставена под корема, в горната част на бедрата.
  • Пийте много течности, избягвайте кафе и алкохол.
  • Вземете лекарство против повръщане, ако повръщането се учести.
  • Разумно използване на лекарства, в случай на болки в ухото или синусите.
  • Във всеки случай бихме посъветвали бременната жена да обмисли предварително доколко е необходимо това въздушно пътуване и дали ще има необходимата медицинска помощ по време на пътуването и крайните дестинации.

 

Често задавани въпроси

Скенери за тяло

Безопасни ли са летищните скенери за бременните жени? Има много международни контролни органи, които постоянно правят проучвания по въпроса. Според проучванията е доказано, че всички видове скенери на летището са безопасни за бременните жени и плода им. Стандартът за радиационна защита определя максимално допустимо ниво на експозиция за пътниците, включително бременни и деца. Дозата радиация е безкрайно малка, тя не се абсорбира (дозата, която достига до плода, е още по-малка), така че няма риск за плода.

Космическа радиация

Известно е, че по време на самолетно пътуване сме изложени на повишена доза космическа радиация. Количеството радиация не създава фетални проблеми на случайните пътници. При екипажа на самолета обаче, заради многото пътувания дозата се натрупва. Поради тази причина много авиокомпании не позволяват на бременни да работят като стюардеси.

На борда на самолета

Атмосферното налягане на борда на самолета е по-ниско от налягането на морското равнище. Това води до намаляване на кислорода във въздуха, а от там и в кръвта. Това не създава проблем на здравите пътници, но трябва да се има предвид при тези, които страдат от сърдечно-съдови и респираторни заболявания и хипертония. За хора, които страдат от постоянна хипертония може да бъде много опасно!

Налице е също намаляване на влажността в салона по време на полет, което може да доведе до загуба на течности и сухота на лигавиците, но не до степен да създаде сериозен клиничен проблем.

Разширените вени и оттичането на краката са проблем за всяка бременност. Дългото обездвижване, както и резките смени на атмосферното налягане може да предизвикат проблеми при кръвообращението и възможност за тромбофлебит, особено при пътувания с продължителност повече от 4 часа. Задължително е да се консултирате с личния лекар преди пътуване.

Други неудобства, които може да се появят по време на полет са заглъхване на ушите, получаване на газове и подуване, а ниските нива на кислород Ви правят сънливи и причиняват главоболие.