Промени в самолетните билети

Обща информация за модификации на самолетните билети

Преди всяка резервация, потребителят е длъжен да прочете и да се съгласи с правилата за тарифите.

Цялата информация относно възможността да промените Вашата резервация е достъпна на уебсайта на превозвача и във Вашия договор. Вашата отговорност обаче е да се запознаете с конкретните условия на доставчика за различните модификации.

Нискотарифни авиокомпании

В повечето случаи нискотарифните авиокомпании Ви позволяват да промените някои детайли на билета – датата на билета, името на пътника или маршрута, в зависимост от Общите условия на всяка авиокомпания. Тези авиокомпании обикновено начисляват такса за всяка промяна, която можете да видите в ценовата листа на превозвача.

Ето някои основни правила за промяна на таксите за билети:

  • Промяна на датата на полета: има такса за всеки пътник и всяка част от пътуването, която се променя, плюс разликата в цената на билета за всеки пътник.
  • Промяна на името на пътника: има такса за всяка промяна на името на всеки етап от пътуването, плюс разликата в цената на билета за всяка промяна на името. В случай, че е направена грешка в името по време на резервацията, има възможност до няколко часа след резервацията да бъде направена корекция. В случай, че преди полет има промяна на фамилията поради законови причини (брак, развод и др.), промяната на името на самолетния билет се извършва безплатно, но се представя доказателство за промяната.
  • Промяна на маршрута: има такса за всеки пътник и всеки етап от промяната, който се променя, плюс разликата в цената на билета между първоначално закупените полети и добавените нови полети.

Не забравяйте!

Самолетният билет е личен. Промяната на името на пътник може да струва повече от закупуването на нов билет.

Когато цената на новия полет е по-ниска от цената на оригиналния билет, авиокомпаниите не възстановяват разликата.

Таксите за промени на полета по правило зависят от разликата в цените между различните дати.

Не се правят промени в посоката на полета – с други думи, последователността на полета не може да се обърне.

Не е възможно да смените полет от нискотарифен превозвач към обикновен превозвач или друг нискотарифен превозвач.

Редовни авиокомпании

Както при нискотарифните авиокомпании, така и при редовните авиокомпании можете да правите промени в билети, които вече са издадени. При тях условията са по-гъвкави.

Важно е да знаете:

  • При редовните авиокомпании името не може да се променя, освен ако е настъпило събитие като брак и други, които налагат промяната по законов път.
  • Всички такси, свързани с промените по самолетните билети са изброени в Общите условия на тарифите за всеки полет.
  • Авиокомпаниите имат няколко тарифи за самолетните билети, като при всяка има включени различни възможности за промени. Колкото по-евтина е цената на билета, толкова по-малко вероятно е да се предвидят промени.
  • Ако смятате, че ще се наложи да направите промени, изберете тарифа, която позволява такива без високи такси. Таксите за промени извън общите тарифи са по-високи.